Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy tort kawowy
Wbijamy cale jajka do miski takiej,zeby ja pozniej można było położyć na garnek i dalej ubijać na parze.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do momentu,aż będą dość gęste.Tak geęte jak piana z bialek to nigdy nie będą,więc się tym nie sugerujmy.Wstawiamy miskę na parze i ubijamy,aż będzie gorące i zacznie wtedy wydawac sie gestsze.
Wtedy zdejmujemy z garnka i ubijamy dalej,aż masa przestygnie.Caly czas od momentu wbicia jajek do miski az do wystygniecia masy nie przerywamy na dluzej ubijania!
Gdy masa przestygnie to w innej misce rozcieramy maslo lub margarynę i stopniowo,po 1 lub 2 lyżki dodajemy tej masy jajecznej,do tego cały czas ucierając.
Na końcu przygotowyjemy bardzo mocną kawę rozpuszczalną w minimalnej ilosci wody .Na dużego torta to ok.7-8 porcji kawy i tyle tylko goracej wody zeby się rozpuściła.
Esencję kawy powoli dodajemy do masy i dokladnie rozcieramy.Gdyby się zaczynało rozwarstwiac,czyli ważyć,to próbujemy calosc delikatnie podgrzac jednocześnie rozcierając.
Kręgi tortu przekładamy kremem i na wierzchu polewamy polewą czekoladową.Przyznam,że trochę pracochłonne,ale naprawde warto! :)