Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruszki w occie

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki
1 1/2 kg
woda
3 szklanki
ocet
1 szklanka
cukier kryształ
2 szklanki
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
3 łyzeczki
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w occie

Przepis na ok. 5 słoików o poj. 400 ml każdy.

Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Jeśli gruszki są małe to można je na połówki pokroić. Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu gotujemy zalewę i powoli wkładamy do niej gruszki. Gotujemy je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie wyjmujemy gruszki z zalewy i układamy je w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, ( z zalewy można powyciągać goździki jak ktoś nie przepada za tym specyficznym smakiem ale dla mnie są wprost idealne ) mocno zakręcamy i stawiamy słoiki denkami do góry żeby się zassały. Gruszki w occie gotowe.

zawsze wychodzą pyszne. idealne są jako dodatek do różnych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak