Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grzyby w śmietanie według przepisu mojej mamy

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała
1 sztuka
śmietana 18-procentowa
3/4 szklanki
mąka pszenna
1 łyżeczka
masło
2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
woda
grzyby suszone
10 dag
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w śmietanie według przepisu mojej mamy

Grzyby dokładnie umyć (najlepiej żeby to były same kapelusze) i namoczyć je w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 2 szklanek) i w tym stanie pozostawić je na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkiej postaci w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ale wywar w innym półmisku należny zachować. Następnie ostudzone grzyby pokroić w paski. W rondelku roztapiamy masło i zeszklimy w nim obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby do niej i smażymy przez jakąś chwilę. Podlewamy to niewielką ilością zostawionego wywaru i pozostawić na małym ogniu do duszenia aż woda odparuje. Ponownie podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem do miękkiej postaci. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy całość do grzybów. Gotujemy przez około 5 minut aż sos cały zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak