Pieczeń z dzika wg z grzybami z Garnka rzymskiego :

Pieczeń z dzika wg z grzybami z Garnka rzymskiego :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg chudego mięsa od szynki z dzika ,¼ łyżeczki soli,¼ łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka majeranku,1 łyżka ( płaska ) miodu ,3 roztarte ząbki czosnku

  • 3 kulki ( rozgniecione ) jałowca,2 liście laurowe,3 ziela angielskie ,½ szklanki wody,2 łyżeczki mąki

  • prawdziwki

    8-10 szt.
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • smalec

    1 łyżka
  • cebula

    2 szt.
  • marchew

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić pastę z oleju ( 2 łyżki ), sosu sojowego , przypraw ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec , miód ) .Natrzeć mięso . Ułożyć w szklanym lub kamionkowym przykrywanym pojemniku .Obłożyć liściem laurowym , zielem angielskim .Przykryć i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin .
Mięso wyjąć z marynaty, uformować do pieczenia ( jeśli trzeba obwiązać sznurkiem lub pospinać wykałaczkami )Na patelni rozgrzać smalec z łyżką oleju i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Namoczyć Garnek rzymski przez 15 minut .
Mięso ułożyć w Garnku, obsypać pokrojoną w talarki cebulą , dodać , namoczone w ½ szklanki wody grzyby wraz z woda z moczenia , marchew , marynatę od mięsa .Przykryć .Wstawić do zimnego piekarnika i ogrzewać aż temperatura dojdzie do 100 C .Podkręcić piekarnik na 180 C , a gdy już osiągnie tą temperaturę na 220 C . Piec 1,5 godziny od tego momentu .
Wyjąć mięso , usunąć wiązanie .Wyjąć grzyby, marchew . Grzyby pokroić w paseczki. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić 2 łyżeczkami mąki roztartej z łyżką oleju .Marchew z pieczenia podać razem z mięsem ( jest pyszna ) .

Oczywiście można piec tradycyjnie w brytfance podlewając w trakcie pieczenia wodą .Ja piekę w Garnku rzymskim bo go mam i jest mi tak wygodniej .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

02.09.2011 08:36
rozbudowany przepis i czasu poświęcić trzeba nieco, ale warto się poświęcić, by spróbować taki rarytas

ewelinapac

26.11.2010 21:42
na pewno smaczna dla smakoszy dziczyzny

banditka

13.09.2010 10:16
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat