Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik dla leniwych, czyli jak szybko wyczarować ciasto :)
Podaję przepis na jabłecznik, pierwszy w moim życiu zresztą. Przepis znalazłam w maminych przepisach.
Składniki:
3 jajka
4 szklanki mąki
4/5 kostki margaryny
łyżeczka cynamonu
kilogram jabłek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinkę do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki, potarkować, dodać do nich cukier i cynamon.
2/3 ochłodzonego ciasta rozkładamy na blaszce (jeśli to ma być duża blacha, podwoić składniki) oraz na ściankach. Na ciasto nakładamy jabłuszka. Pozostałe ciasto kruszymy w rękach/tarkujemy na jabłka. Można dodać też wiórki kokosowe wedle uznania.
Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 45min.