Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka biszkoptowe z dżemem rabarbarowo-truskawkowym
DŻEM: Rabarbar dokładnie umyć, zdjąć zewnętrzną warstwę (nitki), pokroić w krążki, posypać cukrem, odstawić na godzinkę. Natępnie podsmażyć w rondelku, rabarbar zacznie mięknąć. Gotować całość na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. (Dżem będzie gotowy gdy przeniesiona kropla ma zimny spodek będzie krzepnąć)
W czasie przygotowywania dżemu, truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na ćwiartki.
Do gotowego dżemu dodać truskawki, zamieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, pierwszą część posmarować naszym dżemem, przykryć drugą częścią.
Dekoracja: białko roztrzepać, dopdawać powoli cukier puder cały czas mieszając - utworzy się gęsta masa. Rozdzielić ją na pół, jedną zostawić białą, do drugiej dodać barwnika w proszku. Udekorować ciasto wedle uznania. Odstawic na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane ciasto pokroić w małą kosteczkę (aby spełniało rolę ciasteczek). Smakuje naprawdę rewelacyjnie!!! :)