omlet waniliowy na zimno

omlet waniliowy na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • laska wanilii

    1/2 szt
  • masło do formy

  • konfitury

    2 łyżki
  • koniak

    25 ml
  • śmietanka

    1 opakowanie
  • orzechy posiekane

    1 łyżka
  • czekolada starta

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po łyżce cukru i kolejno po jednym żółtku,na koniec wsypujemy mąkę.Wylewamy do brytfanki wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 160 stopniach.Następnie wyjmujemy z formy studzimy i kroimy na 8 kawałków.Połowę układamy na talerzu skrapiamy połową koniaku smarujemy konfiturą i przykrywamy drugą połową kawałków omletu,skrapiamy pozostałym koniakiem posypujemy orzechami.Całość smarujemy ubitą śmietanką i posypujemy czekoladą.Schładzamy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina47

10.10.2011 09:24
omlet na zimno, jeszcze nie jadłam

Krystyna32

03.09.2011 00:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat