Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i grzybami w sosie pomidorowym
Grzyby suszone moczymy dzień wcześniej, drobno je kroimy. Dusimy na oleju razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy, przekładamy z woreczków do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
W kapuście wycinamy głąb, gotujemy całą kapustę w lekko osolonej wodzie, oddzielamy liście, wyjmujemy je na talerz do przestygnięcia. Kiedy przestygną z każdego liścia ścinamy końcowe zgrubienia.
Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso mielone, uduszone grzyby i cebulkę, jajko, 1 łyżkę przyprawy, doprawiamy farsz pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
Na liścia kapusty nakładamy farsz i zawijamy go.
Do pieczenia gołąbków użyłam żeliwnego naczynia. Na spód układam kilka liści kapusty, które mi pozostały, na to ciasno gołąbki jeden obok drugiego, podlewam wodą, wrzucam kilka ziaren ziela angielskiego i kilka sztuk listków laurowych oraz dodaję 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, rozrobionego z wodą. Wszystko zakrywam szczelnie liśćmi kapusty, aby gołąbki z wierzchniej warstwy nie przypaliły się.
Wstawiam do piekarnika na ok. 1 godz.
Oddzielnie przygotowuję sos. Do wody (2-2,5 szklanki) - dodaję kostkę rosołową, przyprawę Kucharek, listki laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, do której dodaje kilka łyżek gorącego bulionu.
Kiedy pojawią mi się grudki sos przelewam przez sitko. Do sosu dodaję dużą ilość koperku, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Upieczone gołąbki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewam gorącym sosem.
Z podanej porcji wyszło mi 16 gołąbków. Przy takiej większej porcji wekuję po kilka w słoiku z sosem. Wkładam gołąbki do słoików z gorącym sosem i odstawiam do góry dnem.