Przepis i sposób przygotowania na: Stawo-tort .
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, przesiać mąkę,budyń i proszek do pieczenia, połączyć z jajkami. Piec w temp. 180 st. 30-35 min
Galaretki o różnych smakach rozpuścić każdą osobno ,dwa smaki wylać na płaskie naczynia i po zastygnięciu pokroić w kostkę .
Krem do przełożenia:
żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach przegotowanej wody ,następnie rozpuścić ,sok pomarańczowy wymieszać z cukrem,Zimną śmietankę ubić na sztywno,wymieszać z płynną żelatyną ,następnie dodać serek i sok pomarańczowy oraz pokrojone galaretki,wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
śmietana kakaowa:
Pozostałą śmietanę kremówkę ubić z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz z cukrem pudrem i kakao.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 2-3krążki (ilość krążków decyduje o grubości masy pomiędzy nimi)ja przekroiłam na trzy i miałam dość cienką warstwę masy.Krążki ciasta nasączamy winem wiśniowym ,przekładamy dżemem i kremem śmietankowym .Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietana kakaową ,tworząc na wierzchu wyższy brzeg,środek zalewamy płynną galaretką (mi nie udało się kupić niebieskiej więc wylałam zieloną )
Boki dodatkowo dekorujemy waflowymi rurkami i czekoladowymi cukierkami ,rybki wycinamy z jabłka i aby nie zmieniły koloru zanurzamy je w galaretce tak ,aby je dokładnie pokryła .