Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo kruche ciasto z budyniem i śliwkami
- bardzo kruche ciasto
- ciasto ze śliwkami
- ciasto z budyniem
- pyszny przepis na lato
Kroki postępowania
Dla zachęty pokażę najpierw gotowe, przekrojone kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, a dopiero teraz przepis ;)
CIASTO - dwa rodzaje mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę.
Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto.
Do połowy wysokości tortownicy o średnicy 26 cm wylepiłam nim dno i boki, a następnie odstawiłam do lodówki na min. 30 minut.
Nagrzałam piekarnik do 160 stopni C i wstawiłam tortownicę z ciastem, wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam przez około pół godziny aż nabrało ładnego, złotego koloru.
KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki.
MASA - w 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki.
Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek).
Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika.
Piekłam całość jeszcze około 45 minut.
Ciasto przed pokrojeniem trzeba dobrze wystudzić bo inaczej budyń może wypłynąć. Najlepiej upiec je dzień wcześniej.