Przepis i sposób przygotowania na: Sok z aronii i liści wiśni
Przygotowanie domowego soku z aronii niesie ze sobą wiele korzyści. W przypadku tego przepisu na sok z aronii, ciekawym dodatkiem są liście wiśni, które w tym przypadku mają za zadanie zniwelować gorycz aronii. Domowy sok z aronii jest bogaty w witaminę C, antyoksydanty i inne składniki odżywcze, które są niezwykle ważne do wsparcia organizmu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przygotowanie soku z aronii jest bardzo proste, wystarczy dokładnie umyć owoce i wraz z liśćmi wiśni przełożyć do garnka, a następnie dodać wodę i gotować. Dopiero później sok doprawia się cukrem i kwaskiem, gotuje i przelewa do buteleczek.
Przepis na domowy sok z aronii:
1. Aronię (bez szypułek) opłukać, wrzucić do dużego garnka razem z liśćmi wiśni, dodać wodę, zagotować.
2. Gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Odcedzić i do czystego, klarownego wywaru dodać cukier i kwasek cytrynowy. Ponownie zagotować.
3. Gorący sok nalewam do buteleczek. Butelki odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Z podanej proporcji wychodzi 23 buteleczki po sokach.