Przepis i sposób przygotowania na: Babcine pierogi z mięsem
Trochę tego wychodzi,ale nawet fajnie bo zawsze zamrażam i mam z tego kilka obiadów. Teraz ciasto wyrabiam z termomixu (jest prościej-nie trzeba tyle wyrabiać rękami).
Mięso(karkówka,boczek,łopatka) gotujemy na miękko z warzywami (ewentualnie z kucharkiem). Wywar jaki zystkujemy można wykorzystać do zupy. :)
Ugotowane mięsko mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce i dusić aż woda odparuje,pod koniec duszenia dodac posiekana cebulkę i dusić chwilę razem.
Kapustę ugotować na miękko,odcedzić,wystudzić,dokładnie wycisnąć soki i wodę oraz drobno pokroić.
Wszystkie składniki farszu pomieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zawijać w ciasto i gotować w posolonej wodzie.
Najlepiej smakują podsmażane na boczku (lub słonince)z cebulką.
Smacznego!