Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe
Krem:
- kostka masła
- 2 całe jajka
- 8 czubatych łyżek cukru
- 5 czubatych łyżek kakao
- 1 olejek rumowy
Jajka ubijamy z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masło rozcieramy na puszystą masę i do tego stopniowo (3 porcje) dodajemy jajka ubite z cukrem. Rozcieramy to na masę kremową (energicznie łącząc produkty), dodajemy delikatnie kakao i na koniec olejek rumowy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Syrop do nasączenia ciasta:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki rumu lub spirytusu
- trochę soku z cytryny
Upieczony biszkopt podzielić na 2 części, z górnej odciąć cienki pasek do dekoracji. Dolną część nasączamy syropem, położyć krem (2/3 całości) i przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć resztą syropu. Posmarować pozostałym kremem i ozdobić pociętymi paskami biszkoptu i czekoladą.