Przepis i sposób przygotowania na: Zwykłe danie - jajka sadzone ze smazonymi kartoflami i mizerią z octem balsamicznym
Kartofle obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Przekładamy do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy 15 minut. Ugotowane kartofle odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na patelni grillowej, posypujemy łyżeczką przyprawy do ziemniaków i polewamy 2 łyżkami oliwy, smażymy z jednej strony. W między czasie wybijamy na talerzyk 2 jajka i siekamy szczypiorek. Gdy kartofle lekko się podpiekły, odwrócić je na drugą stronę, wlać 2 jajka, posypać je szczypiorkiem i przykrywamy pokrywka, aby jajko się podsmażyło od spodu i ścięło z góry. Gdy jajka są gotowe, przekładamy wraz z kartoflami na talerz, doprawiamy je solą i pieprzem, obok kładziemy parę łyżek mizerii. Smacznego!