Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
łopatka wieprzowa b/k, odtłuszczona - 1kg,
pieczarki - 500g,
por,
śmietana 18% - 500ml,
czosnek - 3-4 ząbki,
natka pietruszki,
kaszka kukurydziana lub maka kukurydziana bądź pszenna,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona,
maggi,
olej do smażenia,
cukier - łyżka.
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Posypać solą, pieprzem oraz papryką z obu stron. Każdy plaster obtoczyć w kaszce kukurydzianej (lub mace) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia zaroodpornego i ulozyc obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso krótko podsmażamy prążki pora i ukladamy go na mięsie. Śmietanę mieszamy z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy cukier i mieszamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Grzyby ukladamy na mięsie i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Dodajemy rozdrobniona natkę pietruszki i polewamy śmietaną. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.