Carskie bliny z łososiem

Carskie bliny z łososiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    35 dag
  • mleko

    1/2 szkl
  • jajka

    3 łyzki
  • drożdże

    3 dag
  • sól

    1 szczypta
  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W połowie ciepłego mleka rozrobić drożdże, wsypać 20 dag maki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wsypać resztę maki i wlać tyle ciepłego mleka, żeby ciasto miało konsystencje śmietany. Dodać żółtka, łyżkę stopionego masła oraz sól, wymieszać. dodać piane z białek i odstawić w ciepłe miejsce. Mała patelnie smarować sklarowanym masłem, nalewać ciasto i smażyć z obu stron. Podawać z łososiem, kawiorem lub śmietaną

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

piekarz29

08.02.2012 20:42
smaczne

Justyna Jussstiii

14.10.2011 09:44
pycha

Małgorzata113

13.08.2011 17:03
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat