Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami pod białą polewą .

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
olej 3/4 szklanki
cynamon Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
mąka 1 kg
mleko 1,5 szklanki
polewa biała 1 opakowanie
orzechy włoskie 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami pod białą polewą .

Miód topimy i lekko rumienimy z cukrem.
Mieszamy z 4 łyżkami zmieszanych goździków,cynamonu i gałki.
Jeszcze gorące wlewamy do miski.
Do garnczka w którym stopiliśmy miód takim nie umytym wlewamy mleko i podgrzewamy tak by resztki miodu połączyły się z mlekiem.
Gorące wlewamy do maki ,mieszamy z olejem i kakao.
Ucieramy aż powstanie gęsta masa.
Wyrobione tak ciasto odstawiamy na noc.
Następnego dnia do ciasta dodajemy jajka ,proszek do pieczenia i orzechy.
Wkładamy do dwóch podłużnych form i napełniamy do połowy ich wysokości.
Wstawiamy do piekarnika do temp.150 * C i pieczemy aż ciasto wyrośnie.
Następnie zwiększamy temp do 180* C i pieczemy jeszcze około 60 minut.
Gotowe przestudzone pierniki polewamy białą polewą i posypujemy posiekanymi orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 14.04.2013 09:38
ostatnio wzięło mnie na pierniki, może i na ten się załapię... hihi...
manaika 28.03.2012 14:48
ciekawy
ronald88 22.10.2011 10:48
super
ben-ka 12.08.2011 13:56
wow ale bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak