Crespelle z mięsnym nadzieniem

Crespelle z mięsnym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    120 g
  • jaja

    4
  • roztopionego masła

    40 g
  • mleko

    250 ml
  • szczypta soli

  • 0,5kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)

  • cebula

    1
  • 2 ząbki czosnku

  • kilka pieczarek (moze 300 gr)

  • troche ostrej papryki do smaku

  • pieprz

  • sól

  • pomidorów pokrojonych

    1/2 puszki
  • dobrego koncentratu

    4 łyzki
  • duzy kubek kwasnej śmietany lub creme fraiche

  • papryka czerwona

  • papryka czerwona

    (w płatkach)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Crespelle - to są cienkie, małe naleśniki, przyrządzane z mleka, jaj i mąki. Nie zjada się ich jako takich, lecz wykorzystuje do niezliczonych słodkich i pikantnych przystawek.

Najpierw robimy ciasto na nalesniki. Mąkę przesiać razem ze szczyptą soli. Wbić jajka, dodać roztopione masło. Stopniowo dolewać mleko, stale mieszając, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 30 minut. Przed smażeniem dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki, ok. 1 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Nalesnki powinny byc małe. U mnie niestety wyszły takie jaką mam patelnie do naleśników czyli troche duze, wiec były po 1 na osobe. Do ciasta dorzuciłam troche natki pietruszki zeby ciasto bylo ciekawsze

Nadzienie: Mieso wrzucamy na patelnie, smażymy, dodajemy pokrojona cebule w kostke i czosnekdrobno posiekany. Smażymy razem. Dodajemy pokrojona czerwona papryke w kostke i papryke w płatkach suszoną. Przyprawiamy pieprzem, sola, papryka ostra i oregano. Dorzucamy pomidory z puszki i 2-3 łyzki przecieru. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w grubsza kostke pieczarki. Wszystko razem łączymy i chwile smażymy.
Na naleśnik nakładamy farsz, troche startego zółtego sera, zawijamy i ścisle układamy w naczyniu (u mnie teflonowa brytfanka wysmarowana odrobina oliwy). Reszte pozostalego nadzienia wykładamy na nalesniki. Sypiemy oliwki.
Śmietanę mieszamy z pozostałym koncentratem. polewamy nalesniki, posypujemy serem (najlepiej parmezanem) u mnie niestety tradycyjna polska gouda. do piekarnika na 175st. az ser sie stopi. Gotowe. Ozdobic listkami bazyli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

27.08.2011 13:06
mniam !!!! !!!! !!!!

eli_555

26.06.2011 23:29
pychotka

Jolanta40

11.01.2011 10:44
ale pyszności

ZEWA

14.10.2010 18:32
bardzo ciekawy przepis, a danie smakowicie wygląda

Sarenka

16.09.2010 22:43
Chetnie bym spróbowala, bo juz sama nazwa brzmi zachecajaco :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat