Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym

Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowej kaczki

    1 sztuka
  • obranych, pokrojonych w cząstki i skropionych sokiem z cytryny jabłek

    500 g
  • skórki z jabłek

    - -
  • białe wino

    - -
  • sól

    - -
  • cukier

    - -
  • rodzynek sparzonych w białym winie

    200 g
  • sosu z pieczenia kaczki

    300 ml
  • miód pszczeli

    - -
  • bulion drobiowy

    50 ml
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • majeranek otarty

    - -
  • olej słonecznikowy

    50 ml
  • karmel

    100 brązowy z winem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wypatroszoną i umytą kaczkę natrzeć przyprawami, nadziać skórkami z jabłek i majerankiem. Piec 2 godziny w temperaturze 180ºC, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu kaczkę ostudzić, wyciągnąć obierki i wyluzować z kości. Kaczkę ułożyć na jabłkach z majerankiem i piec 10 minut.

Sos z upieczonej kaczki gotować do momentu odparowania wody, dodać rodzynki, wino i miód, doprawić do smaku przyprawami i karmelem (cukrem upalonym na patelni z wodą i winem). Kaczkę podawać z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (86)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

11.06.2012 22:33
pyszna

ajres

11.06.2012 22:33
pyszna

Magda60

11.06.2012 22:10
super

artur7

30.01.2012 14:57
lubi? drób

artur7

08.01.2012 12:51
uwielbiam drób

[email protected]

04.01.2012 13:10
r mniam

kasiami81

02.01.2012 09:12
smakowite

sloneczko1

30.12.2011 20:13
wypróbuję na świąteczny obiad

[email protected]

17.12.2011 05:59
Lubie kaczki

Ewa/kalapurtka

16.12.2011 14:53
musi być pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat