Przepis i sposób przygotowania na: Goloneczki z Indyka Na Ostro
* 2 golonki z indyka ( średnie)
* 2 papryczki chili
* 1 duza papryka zielona
* 1 cebula biała
* 15g czosnek płatki
* oliwa
* 3 duże ziemniaki
*
* Na zamarynowanie golonek:
*
* 2 łyzka sól peklowa
* 1 łyzka papryka słodka czerwona
* 3 łyzki przyprawa do kurczaka (złocista)
* 1/2 łyzeczka pieprz mielony czarny
* 1 kostka czosnek
* 1 łyzeczka bazylia
Papryka Chili pomaga w walce z otyłością! Od kąd to wiem to używam ją czesto hihi ;)
PRZYGOTOWANIE:
Golonki myjemy i osuszamy.Cebule obieramy i kroimy w krążki. Solą,papryką słodką,pieprzem,bazylią i czosnkiem- nacieramy mieso.Kładziemy na nie ostra papryke i cebule. Wkładamy do miski przykrywamy i trzymamy w lodówce całą noc. Papryke zieloną myjemy usuwamy gniazdko nasienne i kroimy w dość grube kawałki. Ziemniaki obieramy nastepnie myjemy i kroimy w grubsze słupki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy najpierw cebulę potem golonki ,nastepnie papryki,czosnek płatki i ziemniaki.Wszystko lekko solimy i wierzch polewamy oliwą.Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*C (środkowa półka,grzanie góra- dół) i pieczemy 1h i 30min.Od czasu do czasu zagladamy i przekrecamy golonki. Pod koniec pieczenia odkrywamy , podpiekamy wszystko i gotowe. Mozna rozkładać na talerze,polewając ostrym sosem który sie wytworzył podczas duszenia z papryczek :-)
SMACZNEGO . . . . . .