Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Karpatka

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
125 g
woda
1 szkl.
mąka pszenna
1 szkl.
jajko
5 szt.
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mleko
3 szkl.
cukier
3/4 szkl.
masło
125 g
cukier waniliowy
1 szt.
Sklep Prymat
mąka pszenna
4 łyżki
mąka ziemniaczana
5 łyżek
jajko
4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.
Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem,
ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku.
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę
zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka.
Gotować 1- 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta
(zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta
krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić.
Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 01.12.2011 14:46
rewelacja:)
ewelinapac 29.11.2011 14:30
pycha
Adam12 22.10.2011 11:30
mniam
1j1o1l1a1 08.08.2011 12:34
mniam...mniam...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak