Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem,
ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku.
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę
zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka.
Gotować 1- 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta
(zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta
krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić.
Oprószyć cukrem pudrem.