Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki
* szklanka jagód
* cukier do smaku
* lukier
ewentualnie jajko do posmarowania jagodzianek
Przygotowanie:
Masło i cukier rozpuścić z mlekiem w garnuszku. Przestudzić. Mąkę, drożdże, sól i jajko połączyć z mlekiem. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Powinno być gładkie i elastyczne, odchodzić od ręki. Gotowe posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. godzinie ciasto powinno być gotowe. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w dłoniach placuszki, nakładamy nań łyżkę jagód i łyżeczkę cukru, zlepiamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce. Gdy jest już zapełniona wstawiamy do piekarnika. Smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na 15-20 min. Po tym czasie pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st. Upieczone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!