Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pół główki obranego czosnku i gotować na wolnym ogniu ok. 4 godzin. Nie dolewać wody do gotującego się wywaru. Po 3 godzinach gotowania dodaję do wywaru udka z kurczaka.Gdy golonka będzie miękka, a nóżki i udka ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.Ostudzić.Wywar przecedzić przez sito.Doprawić przyprawą, solą i pieprzem do smaku. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę, a mięso posiekać na drobne kawałki. Jajka pokroić w plasterki. W salaterkach układać na spodzie plasterek jajka, listki natki pietruszki i kostki marchewki. Można dodać groszek zielony konserwowy. Na to wyłożyć mięso i zalać przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstawić do lodówki, aż do stężenia.