Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z warzywami w śmietanie
2. Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka kroimy w paski o średniej grubości. Następnie przyprawiamy solą, piperzem, bazylią suszoną, ziołami prowansalskimi, papryką chilli.
3. Duszenie: - Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek. - Następnie do rozgrzanej oliwy dodajemy uprzednio przygotowaną cebulę oraz pieczarki przyprawiając obficie pieprzem i dusimu około 3-4 minut. - Po czym dodajemy uprzednio przygotowaną: paprykę czerwoną, żółtą, pepperoni oraz fasolkę szparagową i jednego pokrojonego w talarki pomidora. Całą zawartość patelni dusimu pod przykryciem około 15 minut. - Następnie dodajemy tak podduszonych warzyw dodajemy uprzednio przygotowane piersi z kurczaka i dusimy mieszając około 5 minut. - Następnie dodajemy brokuły i dusimy pod przykryciem około 10 minut. - Następnie dodajemy pozostałe pomidory pokrojone uprzednio w talarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dusimy pod przykryciem około 3-4 minuty.
4. Przyprawianie końcowe: Dodajemy do zawartości patelni (uduszonych warzyw wraz z piersią z kurczaka) 3 łyżki śmietany, mieszamy i dusimy juz bez przykrycie około 2 minuty.
5. Tak przygotowaną potrawę podajemy z ryżem (najlepiej ryż paraboli pomieszać z dzikim ryżem). SMACZNEGO !!!