Pierś z kurczaka z warzywami w śmietanie

Pierś z kurczaka z warzywami w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    0,5 kg
  • pomidor

    3 szt
  • fasolka szparagowa

    1/4 kg
  • cebula

    2 szt
  • pieczarki

    6 szt
  • brokuły

    1/4 kg
  • oliwa z oliwek

    3 łyzki
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • zioła prowansalskie

  • chilli

  • ryż

  • bazylia

    3 listki
  • pepperoni

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie warzyw: Po umyciu wszystkich warzyw kroimy w plastry lub kostkę papryke czerwona, żółtą, pepperoni. Następnie kroimy fasolkę szparagowa (przecinamy poszczególne fasolki na pół). Dzielimy brokuły na kawałki według własnego uznania. Następnie obrane pieczarki kroimy w plastry lub talarki. Następnie obieramy pomidory i kroimy je na talarki. Obieramy cebulę i kroimy ja w kosteczkę.

2. Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka kroimy w paski o średniej grubości. Następnie przyprawiamy solą, piperzem, bazylią suszoną, ziołami prowansalskimi, papryką chilli.

3. Duszenie: - Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek. - Następnie do rozgrzanej oliwy dodajemy uprzednio przygotowaną cebulę oraz pieczarki przyprawiając obficie pieprzem i dusimu około 3-4 minut. - Po czym dodajemy uprzednio przygotowaną: paprykę czerwoną, żółtą, pepperoni oraz fasolkę szparagową i jednego pokrojonego w talarki pomidora. Całą zawartość patelni dusimu pod przykryciem około 15 minut. - Następnie dodajemy tak podduszonych warzyw dodajemy uprzednio przygotowane piersi z kurczaka i dusimy mieszając około 5 minut. - Następnie dodajemy brokuły i dusimy pod przykryciem około 10 minut. - Następnie dodajemy pozostałe pomidory pokrojone uprzednio w talarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dusimy pod przykryciem około 3-4 minuty.

4. Przyprawianie końcowe: Dodajemy do zawartości patelni (uduszonych warzyw wraz z piersią z kurczaka) 3 łyżki śmietany, mieszamy i dusimy juz bez przykrycie około 2 minuty.

5. Tak przygotowaną potrawę podajemy z ryżem (najlepiej ryż paraboli pomieszać z dzikim ryżem). SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aginaa

30.09.2010 10:40
pycha

aginaa

30.09.2010 10:40
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat