Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany bakłażan
Cebulę i czosnek, obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na odrobinie oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jak cebulka się zeszkli dorzucić mielone mięso (najlepiej z udźca indyka). Smażyć, jak mięso się zetnie dorzucić obraną marchewkę startą na grubej, buraczanej tarce, wymieszać i dodać puszkę krojonych pomidorów bez skóry, doprawc do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią i ziołami prowanalskimi. Smażyć ok 10 minut.
Z każdego bakłażana wydrążyć środek- ten środek pkroić w kostkę i dorzucić do farszu na patelni.
Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wypełnić farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Przed podaniem posypać startm parmezanem i ewentualnie świeżymi listami bazylii