Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe inspiracje
# 1 kostka grzybowa
# 10 dkg wędzonego boczku
#1/2 malej cukini
# ok. 10 zielonych oliwek
# 1 spora cebula
# 2 łyżki octu balsamicznego
# 6 łyżek oliwy
# 1 łyżeczka ziół prowansalskich
# 2 ząbki czosnku (1duży)
# sól
# pieprz
# cukier
Przygotowanie:
Makaron ugotować w 2 litrach wody z dodatkiem kostki grzybowej, odcedzić.Boczek pokroić w kostkę , wysmażyć na chrupkie skwareczki, zdjąc z patelni a na tym tluszcu obsmazyć przygotowane plasterki cukini. Zdjąć z patelni i przysmażyć na tym tłuszczu cebulę pokrojoną w piórka.Czosnek przecisnąć i rozetrzeć z odrobiną soli w miseczce, dodać ocet balsamiczny ,cukru do smaku i utrzeć . Następnie dodać zioła prowansalskie i olej i energicznie mieszając zrobić sos. Doprawić do smaku. Do salaterki dać makaron, cukinię ,cebulę, skwareczki ,pokrojone w plasterki oliwki ,wymieszać , polać sosem i jeszcze dokladnie ale delikatnie wymieszać . Udekorować bazylią.