Wątróbkę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki (nie solić). Cebulę obrać, pokroić w piórka. Naczynie żaroodporne podgrzewać w mikrofalówce przez około 3 minuty przy mocy 600 W. Do naczynia włożyć łyżkę masła, roztopić, ułożyć kawałki wątróbki, mikrofalować przez 2 minuty przy tej samej mocy. Pomidory umyć, osuszyć, posolić. Ogórek sparzyć gorącą wodą, pokroić ze skórką w cienkie talarki, lekko osolić. Wątróbkę przełożyć na talerz, oprószyć solą i pieprzem, trzymać w cieple.Pozostałe masło przełożyć do naczynia, dodać cebulę, mikrofalować przez 1 minutę przy tej samej mocy. Bulion, ketchup i ocet winny dokładnie wymieszać, dodać do cebulki, mikrofalować przez 3 minuty przy tej samej mocy. Wątróbki przełożyć do gotowego sosu, mikrofalować dalsze 1-2 minuty. Wątróbkę podawać z makaronem, połówkami pomidorów i talarkami ogórków.