Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki duszone

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki
1 kg
koperek
2 łyżki
śmietana 18 proc
200 ml
żółtko jajek
1 szt.
bulion warzywny
100 ml
masło
1 łyżka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki duszone

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy całą środkową część z nasionami.
Kroimy w dużą kostkę, lekko solimy i odstawiamy na ½ godziny.
Po tym czasie odciskamy ogórki ze zbędnego płynu. W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego ogórki i wlewamy bulion.
Dusimy je około 10 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i powoli wlewamy do ogórków. Dusimy kolejne 10 minut. Zestawiamy z ognia i dopiero wtedy dodajemy sól i pieprz do smaku oraz koperek. Mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak