Przepis i sposób przygotowania na: luksusowe ciasto przekładane
mleko- 1 szklanka
mąka ziemniaczana-1 łyżka
cukier waniliowy-1 opak.
cukier-15 dag
maslo- 15 dag
żółtka- 2 sztuki
Podane w składnikach głownych mąkę(40 dag) i masło (20 dag) należy ze sobą posiekać.
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę i następnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Ciasto podzielić na 2 części. Na każdym rozsmarować powidła.
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać 5 dag cukru. Pianę rozsmarować na piwodłach , na to sparzone rodzynki i orzechy. Następnie upiec.
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie mieszając wlac gorące mleko i trzymać na małym ogniu aż masło zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z masłem. Jeden placek posmarować budyniem i przykryć drugim - bakaliami do góry.
Pieć w temp około 180 stopni.