Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski
2.Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
3.Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem całe nasze ciasto. Przykryć scierką odstawic w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość. Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
4.Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki. Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
5.Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)