Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki
Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wlać biszkopt i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Gdy ciasto całkiem ostygnie- pokroić w grubą kostkę.
W misce wymieszać cukier puder z kakao, dodać roztopione masło i wrzącą wodę. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita, dość rzadka masa.
Wiórki kokosowe rozsypać na płaskim talerzu
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę dodając śmietan-fix
Sześciany biszkoptowe moczyć w ciepłym lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych, zostawić do obeschnięcia.
Gotowe kokosanki, tuż przed podaniem, przekrajać po skosie (ale nie do końca) i do powstałych szczelin wkładać łyżeczkę dżemu z czarnych porzeczek i dwie łyżeczki bitej śmietany.