Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po Bieszczadzku z mięsem i smietaną
Placki ziemniaczane po bieszczadzku to jeden z wielu przepisów na podanie tego tradycyjnego dania. Z jednej strony przypominają przepis na placki ziemniaczane po węgiersku ponieważ podane są z gulaszem, ale dodatkowo zaserwowane z łyżką kwaśnej śmietany i posiekanymi ogórkami konserwowymi zyskują zupełnie nowego charakteru i bieszczadzkiego dodatku. Placki ziemniaczane po bieszczadzku to treściwe danie, które z pewnością zaspokoi głód nie tylko zgłodniałych górali.
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy ścieramy na tarce duże oczka lub przepuszczamy przez malakser także większe oczka.
2. Dodajemy pieprz, sól, 2 jajka mąkę i dobrze mieszamy.
3. Smażymy duże placki.
Nadzienie do placków - na patelnie dajemy kawałki mięsa, solimy, pieprzymy dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę smażymy na złoto. Dodajemy przecier pomidorowy można doprawić Przyprawą do potraw Kucharek, podlewamy wodą lub bulionem. Smażymy, dusimy mięsko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Na usmażonego placka kładziemy gulasz na to drugi placek, potem śmietana i pokrojone ogóreczki.