Przepis i sposób przygotowania na: Kolendrowe brioszki
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Nasiona kolendry rozbić w moździerzu.
Do drożdży dosypać sól, mąkę wymieszaną z kolendrą i kurkumą i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania bułeczek). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować formę muffinkową- do każdego wgłębienia włożyć papilotkę.
Ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Z każdej części oderwać mały kawałek ciasta i uformować w dłoniach niewielką kulkę, a z reszty ulepić większą kulkę. Wkładać większe kulki do papilotek, robić palcem dziurkę, w każdej z nich, i do wgłębień włożyć mniejszą kulkę. Uformowane bułeczki zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować zostawionym, roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- bułeczki powinny się pięknie zarumienić.