Sałatka Wiosenny Miks

Sałatka Wiosenny Miks

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1/2 główki
  • kiełki rzodkiewki

    2 łyżki
  • marynowane cebulki małe

    4 łyżki
  • żółta papryka

    1 strąk
  • pomidor

    2 sztuki
  • mrożona marchewka pokrojona w kostkę

    20 dkg
  • ocet winny

  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

  • cukier, świeżo mielony pieprz i sól

    do smaku
  • soczewica czerwona

    1 (ugotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę ugotuj w posolonym wrzątku. Odcedź. Ostudź. Sałatę podziel na pojedyncze liście, opłucz, odwiruj z resztek wody. Paprykę oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Umyte pomidory podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Osącz z zalewy srebrne cebulki. Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj z 2 łyżkami octu winnego, odrobiną cukru, soli i pieprzu. Na koniec połącz z 4 łyżkami oliwy. W salaterce wymieszaj sałatę z marchewką, soczewicą, cebulką, pomidorami i papryką, polej sosem. Ponownie przemieszaj. Sałatkę posyp kiełkami rzodkiewki. Podawaj z pieczywem jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

04.11.2011 11:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat