Przepis i sposób przygotowania na: Paella jarska
# 1/2 strąka papryki zielonej i żółtej
# 1 średnia cebula
# 2 ząbki czosnku
# 15 dkg pieczarek
# 15 dkg fasolki szparagowej
# ok. 25 dkg ryżu
# 3 łyżki oliwy
# sól
# pieprz
# kurkuma
# 2i 1/2 szklanki bulionu
Wykonanie:
Czosnek drobno posiekać , cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na dużej patelni na 3 łyżkach oliwy.Oczyścić i pokroić pieczarki , fasolkę poprzecinać i dorzucić do patelni, smażyć kilka minut.Do warzyw dosypać ryżu , zalać bulionem , wsypać kurkumę (wedle upodobania)i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu aby ryż się nie przypalił. Na końcu przyprawić solą i pieprzem i podawać gorące.