Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, pół szklanki mąki, szczyptę soli, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtka, roztopione, przestudzone masło i wyrabiać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie z 1/2 szkl mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła i żółtka zrobić kruszonkę. Następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej brytfanny, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut, posmarować dżemem lub wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.