Galaretki z cielęciny :

Galaretki z cielęciny :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg chudej cielęciny bez kości ,3 marchewki,1 pietruszka,1/8 selera

  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku,1 ½ litra wody,½ puszki zielonego groszku

  • 3 roztarte ząbki czosnku ,Pieprz mielony,Sól

  • cebula

    q szt.
  • por

    1/2 szt.
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AGNIESZKA144

28.02.2012 18:30
pycha

wolochski

31.05.2011 23:13
super

eli_555

30.05.2011 22:55
pycha galaretki

angelika14

12.04.2011 10:17
ślicznie podane

Izabela/bella81

23.02.2011 08:59
Piękne galarciki, aż ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat