Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 5 owoców dzikiej róży ,2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki

  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 marchewki,3 ziela angielskie,2 liście laurowe

  • szczypta soli ,2 cebule,½ szklanki wody

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • głóg

    5 szt. (suszony)
  • tarnina

    5 szt.
  • udka z kurczaka

    4 szt.
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • owoc jałowca

    1 łyżka (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego .Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

17.09.2011 13:33
super

owca441

26.05.2011 17:55
cudne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat