Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort urodzinowy - masa marshmallow

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
4 sztuki
mąka
3/4 szkl
cukier
3/4 szkl
mąka ziemniaczana
1 łyżka
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
dżem truskawkowy
Pianki marshmallow
180 gram
woda
2 łyzki
cukier puder
500 gram
krem do tortów waniliowy
1 opakowanie
mleko
220 ml
wódka
25 ml
sok z pół cytryny
cukier waniliowy
opakowanie
Sklep Prymat
barwniki spożywcze
woda
500 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy - masa marshmallow

1, Jaja ubić z cukrem na białą piane, stopniowo dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać do formy (średnica ok.21cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem śniadaniowym. Biszkopt piec 35minut. (Do tego tortu użyłam 1,5 biszkopta)
2. Do mleka wsypać zawartość opakowania kremu do tortu. Miksować ok 3minut.
3. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier waniliowy, dodać sok z cytryny i wódkę. Biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć ponczem.
4. Przekładać (od dołu)
I 1/2 biszkopta
II krem
III dżem
IV 1/2 biszkopta
V krem
VI 1/2 biszkopta
5. Pianki rozpuścić z dodatkiem wody (2łyżki) w kąpieli parowej. Gdy się rozpuszczą dodać 250gram cukru pudru, dobrze wymieszać. Zdjąć miskę z garnka, zagniatać z resztą cukru pudru (przy zagniataniu najlepiej wysmarować ręce margaryna wtedy masa nie będzie przyklejała się do rąk). Masę podzielić na części i zagniatać z barwnikami. Z masy wykonać ozdoby według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak