Mazurek Kamili

Mazurek Kamili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki

  • cukrier

    10 dag
  • masło

    20 dag
  • gęstej śmietany

    1 łyżka
  • żółtka

    2
  • sloiczek dziemu porzeczkowego

  • orzechy

  • migdały

  • owoce kandyzowane

  • posypki kolorowe

  • mm-sy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mazurek kajmakowy w wykonaniu mojej córki. Dodam ze to jest nasz pierwszy w zyciu wykonany mazurek.

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią. (to wykonałam ja). Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Reszte wykonala kamila.
Na mazurek warstwa dzemu porzeczkowego (zeby złamac smak masy kajmakowej) na to masa kajmakowa (kupna ) i ozdoby.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marzena40

22.04.2011 08:12
ślicznie wygląda

Ela15

18.04.2011 21:52
pysznie brzmi:)

Jastinka

18.04.2011 09:17
świetne

SyMiki

15.04.2011 11:39
śliczny

Sarenka

23.01.2011 14:40
Kolorowy, swietny na Wielkanoc.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat