Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie serowym.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym,rozkruszoną kosteczką smażona cebulka, czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli. Dobrze wymieszać masę, by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ewentualnie dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok. 22 sztuk ). Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie wyjąć klopsiki. 1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką. Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać. Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania, aż zgęstnieje (nie gotować). Wrzucić do sosu klopsiki. Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np. szczypiorkiem).