Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto kokosowe z białą czekoladą i malinami

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
100 g
biała czekolada
100 g
mąka ziemniaczana
2/3 szklanki
cukier waniliowy
2 łyżki
Sklep Prymat
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
woda
1 łyżka
jajko
2 sztuki
mąka
1/2 szklanki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe
100 g
maliny świeże
24 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowe z białą czekoladą i malinami

Masło pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, dodać czekoladę połamaną na cząstki i cały czas mieszając roztopić. Gotować na małym ogniu przez minutę po roztopieniu, nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia i do gorącego dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, wodę, sól. Masę dokładnie i szybko wymieszać łyżką. Jak ostygnie dodawać po jednym jajku mieszając energicznie masę. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe dokładnie łącząc wszystkie składniki.
Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i powtykać 24 maliny w ciasto. Można też upiec 24 malutkie babeczki, ale dla mnie opcja z prostokątną blachą wydaje się łatwiejsza :)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Nawet jak będzie się wydawało, że ciasto nie jest gotowe- wyjąć, ono ma bardzo mało mąki i ewentualnie stężeje do końca podczas stygnięcia. A takie przepieczone ciasto nie będzie smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 11.10.2011 22:09
pyszne
rjustysia 10.10.2011 14:52
Bardzo mi się podoba ten przepis :)
Ewa104 03.09.2011 11:01
Ciekawie wygląda.
Nina7 01.08.2011 07:51
Pyszniutkie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak