Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • KOSTKA DROŻDŻY

    1 kostka
  • cukier

    1 sklanka
  • cukier waniliowy

    2 opak
  • olej

    3/4 szklanki
  • jaja

    5 szt
  • mleko

    3/4 szklanki
  • mąka

    4 szklanki
  • szczypta soli

    szczyptA
  • truskawki świeże

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki mąki przesianej przez sito. WAżNE ABY TEGO NIE MIESZAć, NIE UGNIATAć!!! Przykryć ściereczka lub pergaminem, wstawić na noc do lodówki
Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 pełne szklanki mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania). Wyłożyć na blachę o wymiarach 24x40, ułożyć truskawkii kruszonkę. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

24.06.2012 08:04
bardzo apetyczne

Barbara/zuza22_85

27.08.2011 22:06
wygląda apetycznie

czekoladka_m

16.07.2011 21:35
Moja mama takie zawsze robiła. pyszne:)

ewa84

31.05.2011 22:11
pycha

gusia1000

13.05.2011 00:20
Pycha.

Kasia77

17.03.2011 17:01
aż ślinka cieknie

Katarzyna/kate1980

12.02.2011 07:40
pyszności

romanrafal

06.02.2011 09:14
super ,pycha

madi356

17.12.2010 16:54
pyszności:)aż zatęskniłam za latem:)

Emilia21

06.10.2010 15:40
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat