Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babuni z brzoskwiniami
drożdże świeże - 25g,
mleko 3,2% - 125ml (1/2 szklanki),
mąka i cukier do zaczynu - po łyżce,
cukier - 1/2 szklanki,
ekstrakt z wanilii,
mąka pszenna (luksusowa lub Szymańska) - 2 i 1/2 szklanki (poj.szkl. 250ml),
żółtko,
nieduże jajo,
margaryna - 1/4 kostki,
cukier waniliowy,
brzoskwinie - 6-7 sztuk,
cukier - łyżka,
cukier waniliowy - łyżeczka.
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać łyżkę maki oraz cukru. Pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z cukrem ( robię to przy użyciu widełek od miksera). Dodać ekstrakt z wanilii, jajo, żółtko, zaczyn oraz miękką margarynę. Wyrobić ciasto ugniatając je dłońmi, przez około 15 minut. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być. Miskę przykryć ścierką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć (przelać) je i wyrównać do wyścielonej papierem do pieczenia formy (30cmx40cm). Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Lekko wcisnąć je w ciasto. posypać cukrem i cukrem waniliowym. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Gdyby wierzch zaczął brązowieć, przykryć pergaminem. Ciasto przygotowalam z podwójnej porcji i jest jego naprawdę dużo.