Zapiekanka z penne, boczkiem, kurczakiem

Zapiekanka z penne, boczkiem, kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

  • podwójna pierś z kurczaka

  • boczek wędzony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

makaron penne - 400g,
podwójna pierś z kurczaka,
boczek wędzony - 100g,
pieczarki - 200g,
majonez - 6 łyżek,
jogurt naturalny grecki o zaw.tl.10% (lub śmietana 18%) - 5 łyżek,
czosnek - 1-2 ząbki,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
pieprz ziołowy,
papryka czerwona słodka,
sól,
ser zółty - 100-200g( w zależności od upodobań)
przyprawa Gyros
masło - łyżka.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużego, zaroodpornego naczynia. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawa Gyros. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzana patelnie. Gdy tłuszcz z boczku zacznie się topi, dodać piersi i usmażyć razem na średnim ogniu. Połączyć z makaronem. Na maśle podsmazyc pokrojone w plastry pieczarki, po czym połączyć z makaronem i mięsem. Majonez wymieszać dokładnie z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, połączyć z pozostałymi składnikami. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przełożyć na zapiekankę. Zapiekać przez 15-20 minut w 160 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

11.11.2011 20:22
rewelacja

maciek7

11.11.2011 20:21
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat