Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniakami w trzech smakach
Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić. Połączyć z 1/3 ziemniaków.
Paprykę oczyścić, zetrzeć na tarce i dodać do drugiej części ziemniaków. Wymieszać.
Kabaczek obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do ostatniej części ziemniaków. Wymieszać.
Na patelni roztopić odrobinę masła. Dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć na patelnię. Posypać przyprawą do mięsa mielonego, czarnym mielonym pieprzem oraz solą. Smażyć 10 minut. Ostudzić i wymieszać z jajem.
Kalafior oraz fasolkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ostudzić. Kalafior delikatnie rozgnieść, a fasolkę pokroić na drobne części.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, a następnie przecisnąć przez praskę.
W rondlu rozpuścić pozostałe masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Dodać mleko, cebulę oraz przyprawy: sól, czarny mielony pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając - zagotować. Podzielić na 3 części.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Podzielić na 5 równych części.
Naczynie żaroodporne posmarować częścią cebulowego beszamelu. Następnie układać kolejno ziemniaki z papryką, część żółtego sera, kalafior, żółty ser, ziemniaki z papryką, żółty ser, mięso mielone, beszamel cebulowy, fasolkę szparagową, ser żółty, ziemniaki z kabaczkiem, pozostały beszamel i na samym wierzchu żółty ser.
Piec 30 minut w temperaturze 190ºC.