Nasze pierniki 2009

Nasze pierniki 2009

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    800 g
  • cukrier pudru

    300 g
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny

  • jajka

    4
  • miód sztuczny

    1/3 szklanki
  • przyprawa korzenna

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierniczki sa pyszne, miekkie, nie twardnieja, nie trzeba ich robic 2 tygodnie wcześniej wiec sa wiec idealne ;) ja zagniotłam ciasto, pierniki upiekł mąż z corka, a dekoracja zajeła sie calkowicie najmłodsza:)

Margarynę wraz z cukrem pudrem i miodem utrzeć na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodać jajka. W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijać ciasto w folię spożywczą i wkładać na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki piec 6–8 minut w temp. około 200 stopni.
Wystudzone pierniczki udekorowane sa lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklanke cukru pudru. Do koloryzacji uzyte zostały barwniki Wiltona.

Przepis na pierniki wykorzystany z: http://namiotle.widmo.biz/1555

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

barbara11561

25.05.2011 05:58
Pyszne te pierniczki:)

Sarenka

26.12.2010 17:25
Piekne zdjecie :)

SmacznaPyza

09.09.2010 11:14
śliczności - w tym roku też się przymierzę

Ewa111

19.06.2010 21:49
poczekam do świąt i wyprubuję

Iwusia

19.06.2010 15:46
śliczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat