Przepis i sposób przygotowania na: Nasze pierniki 2009
Margarynę wraz z cukrem pudrem i miodem utrzeć na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodać jajka. W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijać ciasto w folię spożywczą i wkładać na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki piec 6–8 minut w temp. około 200 stopni.
Wystudzone pierniczki udekorowane sa lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklanke cukru pudru. Do koloryzacji uzyte zostały barwniki Wiltona.
Przepis na pierniki wykorzystany z: http://namiotle.widmo.biz/1555