Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet z indyka ze słoniną

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina
20 dag
wieprzowina
20 dag
słonina
15 dag
cebula
1 szt
marchew
2 szt
bułka czerstwa
2 szt
oliwa
2 łyżki
jajko
3 szt
pieprz
5 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
estragon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
indyk
1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z indyka ze słoniną

1. Cebulę i marchewki obrać.Do garnka włożyć wszystkie rodzaje mięsa razem ze słoniną, zalać osolona wodą, dołożyć cebulę, marchewki, pieprz i ziele angielskie, liście laurowe, gotowac 10 min. Wyjać słoninę, resztę mięsa gotować następne 80 min. Słoninę ostudzić, pokroić w kostkę.
2. Ugotowane miesa oraz jarzyny wyjac, w wywarze namoczyć czerstwe bułki. Wszystkie składniki z wyjątkiem słoniny zemleć 3 razy. Doprawić estragonem, solą i pieprzem.
3. Czerstwe bułki wyjąć z wywaru, porządnie odcisnąć. Dodać je do masy mięsnej razem z oliwą i jajkami, wyrobić.
4. Blachę posmarować olejem, nałożyć warstwę masy, ułożyć kawałki słoniny, znów dać warstwę masy i słoniny, kończąc warstwą masy. Pasztet piec ok 60 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.01.2014 08:45
domowy najlepszy
Rybciia 12.11.2013 11:18
lubię pasztety :-)
Katarzyna59 06.06.2013 07:47
bardzo smaczne
mic 05.08.2012 19:45
i na kanapke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak