Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki
Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zeszkloną posiekaną drobno cebulą (ok 1 1/2).
GOŁĄBKI:
Z dużej kapusty po usunięciu wierzchnich liści usuwamy głąb i następnie sparzamy liście we wrzątku. Gdy lekko zmiękną zdejmujemy je delikatnie z kapusty i zawijamy w nie przygotowany farsz. Gdy zostaną już same małe listki kapusty, siekamy je na małe kawałki i dodajemy do sosu.
SOS:
Zagotować 2 litry wody, dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz lubczyk. Doprawić solą i pieprzem, po zagotowaniu dodajemy koncentrat i pomidory. Zagotować.
Na dnie dużego garnka rozkładamy plastry boczku, przelewamy je odrobiną sosu, układamy gołąbki, polewamy sosem i powtarzamy czynności, aż wszystko trafi do garnka warstwami. Gotujemy ok 1 1/2 h. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.