Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi \'Dla Elizy\'
podwójna pierś z kurczaka
papryka zielona
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę Kasię rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z 125 ml zimnego mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy by było lekko letnie i dolewamy. Dosypujemy cukier, sól i pokruszone drożdże, dokładnie mieszamy by drożdże rozpuściły się. Dosypujemy większą część mąki (pozostawiamy trochę by móc dosypać po wyrośnięciu) i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut by wyrosło.W czasie, gdy ciasto rośnie myjemy paprykę i pierś z kurczaka a następnie drobno kroimy obie rzeczy. Podsmażamy na patelni z odrobiną soli i pieprzu i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy. Sporym okrągłym naczyniem (np większym kubkiem) wykrawamy kółeczka. Przygotowany farsz nakładamy łyżką na kółeczka i sklejamy pierogi (najlepiej robić to \'podnosząc\' tylko jedną stronę kółka i przykleić ją do drugiej strony by delikatne ciasto nie podziurawiło się np od papryki). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną Kasią, układamy na niej pierogi i smarujemy je mlekiem (można też posypać żółtym serem). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.